'Bilinçsiz yapılan sıkı diyet saçları vuruyor'

Sağlıklı saçlara sahip olmak için düzenli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Kalıtsal faktörler, hormonal bozukluklar ve duyarlılık, tiroit hastalıkları ve kansızlık başta olmak üzere sistemik hastalıklar, ilaçlar, diyet, bazı vita

Sağlık - 3 yıl önce

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, hemen herkesin muzdarip olduğu saç dökülmesine karşı alınabilecek önlemleri açıkladı. Doç. Dr. Demir, günlük 50 ila 150 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğine değinerek, “Bu sayı yaş ile mevsime göre değişiklik gösterse de bunun üzerindeki dökülmeler patolojik olarak kabul edilir. Kalıtsal faktörler, hormonal bozukluklar ve duyarlılık, tiroit hastalıkları ve kansızlık başta olmak üzere sistemik hastalıklar, ilaçlar, diyet, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, stres, gebelik gibi fizyolojik nedenler saç dökülmesine yol açabilir. Özellikle B12 ve D vitamini, folik asit, biyotin, çinko, demir, selenyum gibi vitamin ve minerallerin eksikliklerinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Sıkı diyetlerden sonra yaygın saç kaybının görülebildiğine de işaret eden Doç. Dr. Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan çalışmalarda özellikle yetersiz protein alımının saç dökülmesine neden olduğu gösterildi. Günlük minimum 0,8 g/kg protein ve en az bin 200 kalori alınması önerilir. Diyetin bırakılmasından sonra genellikle geri dönüşümlüdür. Esansiyel yağ asidi eksikliklerinde, yetersiz alımdan 2 ile 4 ay sonra, saçlı deride ve kaşlarda kızarıklık ve pullanma başlar, sonrasında ise belirgin saç dökülmesi ortaya çıkar. Çok sayıda ilaç da saç siklusunu etkileyerek saç kaybına neden olabilir. Bunların başında kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, kan sulandırıcılar, kalp ve damar hastalıklarında kullanılan ilaçlar, A vitamini türevi ilaçlar, antimikrobiyal ve antiviral ilaçlar ve bazı psikiyatrik ilaçlar gelmektedir.

“Kişiye ve dökülme tipine özel tedavi şart”

Doç. Dr. Demir, saç dökülmesinin tipine ve altta yatan nedene yönelik hastaya özel tedavilerin planlandığına dikkati çekerek, “Saç için gerekli vitamin ve mineralleri eksik olan hastalar bu tedaviler ile desteklenmelidir. Saç mezoterapisi, PRP (Platelet Rich Plasma)- trombosit yani pıhtı hücresi yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması, mikro iğneleme olarak da bilinen dermaroller uygulamaları, lazer uygulamaları ve kök hücre tedavisi saç hastalıklarında son yıllarda sıklıkla kullandığımız popüler tedavi yöntemleridir.

PRP tedavisinde hastanın kendi kanından elde edilen plazma, küçük miktarlarda, yaygın olarak derinin içine enjekte edilirken saç mezoterapisinde saçın ihtiyacı olan vitaminler, mineraller, aminoasitler ve enzimler, tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına ince uçlu, küçük iğneler ile yaygın olarak enjekte edilmektedir. Dermaroller uygulaması ise çok sayıda, kısa ve ince iğne içeren bir aletin deri yüzeyinde yuvarlanması ile deride, gözle görünmeyen (mikroskopik) yaralanmalar oluşturarak etki gösteren bir tedavi yöntemidir” dedi.

“Önerilere kulak verin”

Doç. Dr. Demir, saç dökülmesini önlemek için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle değerlendirdi: Sağlıklı saçlara sahip olmak için; sağlıklı ve dengeli beslenmek, güneş dahil saça zarar veren her türlü fiziksel uyarandan, kimyasal maddeden uzak durmak ve stres yönetimi son derece önemlidir. Saçlarımızı yüksek ısıdan mutlaka uzak tutmalı ve sık aralıklarla şekillendirici uygulamalar yapmaktan kaçınmalıyız. Saçlar olabildiğince açık bırakılmalı ya da gevşek toplanmalıdır. Saçlı derimizin yapısına uygun şampuan seçilmeli ve gerekli durumlarda saç uçları için banyo sonrası besleyici kremler kullanılmalıdır”.

Haftanın Öne Çıkanları

Morutan, Galatasaray ile ilk antrenmanına çıktı

2021-08-25 20:00 - Spor

Türkiye’nin ikinci büyük millet bahçesini Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak

2021-08-20 13:04 - Gündem

Manisa FK’nın konuğu Denizlispor

2021-08-20 14:44 - Spor

Almanya sel felaketi sonrasında afetzedelerin yaralarını tam olarak saramadı

2021-08-24 16:44 - Dünya

Atmaca yavrusu ile lokantacının dostluğu görenleri şaşırtıyor

2021-08-21 12:55 - Yaşam

Afgan göçüyle ilgili politikasını değiştiren İran, yeni mültecilere ülkeye giriş izni vermedi

2021-08-20 11:54 - Dünya

Yangın ve selden zarar gören öğrenci ile öğretmenlere 10 bin tablet ulaştırılacak

2021-08-25 13:00 - Ekonomi

Miilux OY’a yerli üretim ödülü

2021-08-20 16:09 - Ekonomi

Ukrayna’nın Grigoriy Kuropyatnikov gemisinden Türkiye’ye ilk dostluk ziyareti

2021-08-24 11:19 - Gündem

CANLI ANLATIM! Gaziantep FK - Beşiktaş maçı canlı anlatım

2021-08-21 22:35 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'de 29 bin 338 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 260 kişi hayatını kaybetti

21:38 - Sağlık

Son 24 saatte 29 bin 338 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 260 kişi yaşamını yitirdi

21:29 - Sağlık

Kulaktan çıkan davetsiz misafirler, görenleri şaşırtıyor

16:28 - Sağlık

İstanbul'da aşılama oranı yüzde 83,4'e ulaştı

16:18 - Sağlık

Uluslararası Kanser ve İyon Kanalları Kongresi çevrimiçi gerçekleştirildi

15:49 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı golsüz beraberlikle tamamlandı

19:24 - Spor

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir: TEKNOFEST büyük bir potansiyeli harekete geçirdi

16:44 - Teknoloji

Kamboçya'da 6-11 yaşlarındaki çocuklara Kovid-19 aşısı yapılacak

16:15 - Dünya

Ressam Vincent Van Gogh'un yeni keşfedilen çizimi ilk kez Amsterdam'da sergilendi

23:00 - Dünya

Afrika'da 3 ayda 72 bin Kovid-19 bağlantılı ölüm kaydedildi

16:29 - Dünya